De twee vertellen enthousiast over de verschillende soorten dieren die ze tegenkwamen. “Van alles! Van jonge haasjes, egels, uilen, leeuwen, tijgers, aapjes tot eekhoorns,” vertelt Fenna. Ze legt uit dat veel dieren, zoals de aapjes, uit slechte omstandigheden komen, zoals circussen of privé-dierentuinen. Het centrum helpt deze dieren op te lappen en, indien mogelijk, klaar te maken voor een reservaat. Vogels, eekhoorns en egels worden vrijgelaten zodra ze weer hersteld zijn.
Wilde dieren en onvergetelijke ervaringen: Fenna en Judith blikken terug op hun stage in België
DateFenna van der Meer (18) en Judith Leemker (19), studenten van de opleiding Paraveterinair (dierenartsassistente), beleefden een indrukwekkende stage in België. Tien weken lang werkten ze in het Natuurhulpcentrum te Oudsbergen, een opvangcentrum voor gewonde wilde dieren, waar zij de kans kregen om zorg te verlenen aan een bijzondere verzameling dieren: van eekhoorns en egels tot tijgers en aapjes.
Een diversiteit aan dieren
Intensieve zorg en nieuwe vaardigheden
Fenna en Judith werkten op verschillende afdelingen: Fenna op de nazorg en intensive care en Judith werkte hoofdzakelijk op de intensive care. “Het grootste deel van ons werk bestond uit schoonmaken,” legt Judith uit, “de dieren moeten elke dag een schoon verblijf en voer krijgen.” Bijzondere taken waren bijvoorbeeld het voeren van duiven met sondevoeding. “Je plaatst de spuit diep in de keel, zodat het voedsel in de krop terechtkomt,” legt Fenna uit.
De stage bracht een unieke leerkans met zich mee: werken met wilde dieren. Ook het zien van verwaarloosde aapjes maakte indruk. “Ze zaten vaak angstig in een hoekje,” zegt Judith. Ondanks de afstand die het werk met wilde dieren vraagt, bouwden ze soms toch een band op. “Dat musje...,” lacht Fenna. “Dat ene stomme musje.” Fenna adopteerde uiteindelijk twee ratten uit het centrum, terwijl Judith stiekem de babykonijntjes mee naar huis had willen nemen.
Communicatie en samenwerken
Huiskamer voor vier
De uitdaging vond niet alleen plaats op de werkvloer, maar ook in de woonsituatie. “We sliepen met vier meiden op een kamer met een klein keukentje,” vertelt Judith. “De koelkast was gammel en de kastjes vielen bijna van de muur.” Toch maakten de meiden het gezellig met hun Franse en Italiaanse kamergenoten, en schermen zorgden voor een beetje privacy. Het Nederlands spraken ze onderling, maar verder was Engels de voertaal. Voor toekomstige stagiaires wordt er hard gewerkt aan een nieuw onderkomen, zodat zij betere voorzieningen en privacy hebben. Dit verblijf is volgend jaar klaar.
Naast de drukke werkdagen maakten de meiden ook uitstapjes naar Maastricht, Antwerpen, Genk en Hasselt. De ontdekking van een 'prachtige berg' die achteraf een afvalhoop bleek te zijn, is een anekdote waar ze hard om kunnen lachen.
De ervaring heeft de blik van Fenna en Judith op hun toekomst verruimd. “Er is zoveel meer mogelijk dan werken met gezelschapsdieren,” aldus Judith. “Dit werk met vogels en andere dieren opent nieuwe mogelijkheden.” Ze mochten ook meehelpen bij de operaties van uilen, reigers, kookaburra’s en andere bijzondere zoogdieren, iets wat ze in hun opleiding nog niet eerder hebben meegemaakt. Tijdens de dierenartspraktijkstages keken de meiden namelijk mee bij operaties op honden, katten en konijnen.
Beiden bevelen een buitenlandse stage van harte aan. “Het is superleuk, en binnen Europa krijg je financiële ondersteuning via Erasmus+,” vertelt Fenna. Een gouden tip van de meiden: “Zet je uitwonende beurs aan!”
Het was een geweldige ervaring en zeker de moeite waard. En het was superfijn dat we dit samen konden doen, iemand met wie je ervaringen deelt en leuke dingen onderneemt.”
Disclaimer: wil jij ook graag stagelopen in het buitenland en wil je dit doen met subsidie vanuit Erasmus+? Houd er dan rekening mee dat je stagebedrijf gevestigd is in Europa én dat je tijdig begint met je aanvraag, de verantwoording van je leerdoelen, goedkeuring vanuit school en het stagebedrijf etc. Ga voor meer informatie naar Erasmus.