ISK-leerlingen ontdekken groene opleidingen bij Aeres MBO Leeuwarden

Date

Zeventig leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van OSG Piter Jelles hebben de kans gekregen om praktijkervaring op te doen binnen ons groene onderwijs. Zo kunnen ze zelf ontdekken of een toekomst in de voeding of in het groen bij hen past.

 

Tijdens de praktijklessen maken de leerlingen kennis met verschillende vakgebieden, zoals voedingstechnologie en hovenierswerk. Docenten van de clusters Voeding en Tuin, Landschap & Recreatie begeleiden de jongeren stap voor stap bij hun ontdekkingsreis. “Voorzichtig!”, roept Liesbeth vriendelijk wanneer een groepje meiden net iets te enthousiast een rode kool begint te snijden. Vandaag staat fermenteren op het programma: de leerlingen leren hoe ze rode kool, witte kool en winterpenen kunnen verwerken tot heerlijke gefermenteerde groenten.

De kennismaking met nieuwe technieken roept soms verrassende reacties op. “Dit wordt zuurkool straks,” legt Steenbergen uit aan twee nieuwsgierige jongens. Een van hen kijkt bedenkelijk: zuurkool kent hij nog niet. Maar een andere leerling weet meteen hoe hij de groenten moet hakken: binnen een paar minuten liggen de kool en wortelen in keurige stukjes op de snijplank. ISK-docent Berber Hulzinga kijkt verbaasd. “Hij heeft in Turkije jarenlang in een keuken gewerkt. Dat wisten wij helemaal niet!”, vertelt Berber.

 

 

Verborgen talenten ontdekken

Het project ‘Nieuwkomers en NT2 in groen onderwijs’ laat zien hoe waardevol praktijklessen kunnen zijn. Soms komen verborgen talenten pas naar voren wanneer leerlingen met hun handen aan de slag gaan. Hulzinga vertelt: “We waren laatst bij een bouwbedrijf, en een leerling metselde zonder problemen een muurtje. De aannemer grapte dat hij meteen kon beginnen, zo goed was het.”

Door dit project hebben de ISK-leerlingen de afgelopen weken meerdere keren kunnen meedraaien bij de opleidingen Hovenier en Voedingstechnologie van Aeres MBO. Op deze manier maken zij niet alleen kennis met nieuwe beroepen, maar leren de docenten hen ook beter kennen. Dat is van belang omdat zowel de groene als de voedingssector hard op zoek zijn naar goede (vak)mensen. Met passende begeleiding en hulpmiddelen om taalbarrières te overbruggen vergroten we de kans dat de leerlingen uiteindelijk succesvol instromen in kansrijke beroepen.

Woorden die blijven hangen

Bij de hoveniersopleiding zien we hetzelfde enthousiasme. Onder begeleiding van geduldige ISK-docenten worden de woorden van vorige lessen herhaald: “Waarmee geef je een plant water?” Een jongen antwoordt met “kraan”, maar de docent helpt hem vriendelijk verder. Het juiste antwoord is natuurlijk “gieter”.

“Woorden blijven vaak beter hangen als ze meteen toegepast worden,” legt Hulzinga uit. “Fermenteren zou je anders nooit gebruiken, maar nu zien ze wat het is en onthouden ze dat veel sneller.”
Niet alle leerlingen blijken een passie voor koken of groen te hebben. Twee jongens staan enthousiast groenten te snijden, maar hun ambities liggen elders. “Ik wil automonteur worden,” vertelt de een. De ander droomt van een carrière als astronaut of wetenschapper. Dat laat maar weer zien: bij Aeres MBO is er ruimte om te ontdekken, experimenteren en groeien.

 

Het project Nieuwkomers en NT2 in groen onderwijs richt zich op het ontwikkelen van een blauwdruk voor het succesvol begeleiden van nieuwkomers binnen groene beroepsopleidingen. Dit draagt bij aan inclusiever onderwijs én helpt nieuwkomers om hun talenten in te zetten binnen kansrijke sectoren. Aeres werkt aan concrete oplossingen, zoals trainingen voor docenten, ondersteunende faciliteiten en een structurele samenwerking met ISK’s.