Vakbekwaam medewerker veehouderij

CREBO: Vakbekwaam medewerker veehouderij (25986)
?
Heb jij een passie voor veehouderij? Na deze opleiding kun jij een afdeling van een bedrijf of stal runnen en beslissingen nemen over de verzorging van de dieren. Alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf kun jij aan. Je krijgt veel praktijkles en wordt klaargestoomd voor de sector. 
Introductie

De opleiding

Heb jij een passie voor veehouderij? Na deze opleiding kun jij een afdeling van een bedrijf of stal runnen en beslissingen nemen over de verzorging van de dieren. Alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf kun jij aan. Op het moderne veehouderijbedrijf van de toekomst is er evenwicht tussen wat het dier, de veehouder en de maatschappij wil. Het zijn rendabele bedrijven waar op duurzame wijze melk, vlees en eieren wordt geproduceerd. Je krijgt in de opleiding veel praktijkles en wordt klaargestoomd voor de sector.

wat ga je leren?

Dit leer je tijdens je opleiding

Inhoud

Je leert veel over de veehouderij. Je krijgt lessen over voeding, huisvesting, fokkerij en techniek. Een groot deel van de lessen is heel praktisch, waarbij je ook een kijkje gaat nemen bij veehouders op het bedrijf. Je leert over innovatieve en duurzame bedrijfsvoering, over diergezondheid en hygiëne. Daarnaast doe je kennis op over het onderhoud van grasland en de bediening en het onderhoud van melkmachines.

Stage

Een vak leer je nog altijd het beste in de praktijk. Tijdens je mbo-opleiding zit je niet alleen op school, maar doe je veel praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven. Beroepspraktijkvorming (BPV) noemen we dat in het mbo. BPV is een verplicht onderdeel van je opleiding. Hoeveel tijd je hieraan besteedt, hangt af van je opleidingsvariant (BOL of BBL). Meer informatie vind je hier →

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of vervolgopleiding. Meer informatie over deze keuzedelen vind je hier→

De opleiding in beeld

Hier leer je het

Past deze opleiding bij jou?

Een goed begin

  • Kies je voor BOL (leren en stage) of BBL (werken en leren)?
    • Als je kiest voor een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je leren op school met een stage van een paar weken of maanden. Je stage loop je op een erkend leerbedrijf en je krijgt mogelijk een stagevergoeding.
    • Als je kiest voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) werk je vanaf het begin van je opleiding een aantal dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school. 

     Meer informatie over de leerwegen vind je hier →

Locaties

Bekijk waar de opleiding gevolgd kan worden

  • Barneveld

    Lees meer over onze locatie in Barneveld

  • Leeuwarden

    Sinds vorig schooljaar 2023-2024 zijn we gestart met de ontwikkeling van 5 demobedrijven voor de opleiding MBO Melkveehouderij Aeres Leeuwarden. Zo kunnen de studenten, naast het onderwijs op school, in de praktijk proeven aan natuurinclusieve landbouw. Wat is het precies en hoe pas je dat toe?

    Bekijk de video om te zien hoe enthousiast zowel de studenten als medewerkers van dit project worden. 


    N.B.: Dit project 'Natuurinclusieve landbouw in het onderwijs' is mogelijk gemaakt door de Landbouwdeal Natuurinclusief Onderwijs.

     

    Lees meer over onze locatie in Leeuwarden

Aanmelden Vakbekwaam medewerker veehouderij
Jouw toekomst

Jouw toekomst met de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij

  • Mogelijke beroepen
    • Bedrijfsleider op een melkveehouderij.
    • Adviseur veevoeding.
    • KI-medewerker of KI-inseminator.
  • Vervolg / Doorstroommogelijkheden

    Met een diploma Vakbekwaam medewerker veehouderij kun je doorstromen naar de mbo niveau 4 opleiding Vakexpert veehouderij. Natuurlijk kun je ook direct aan de slag in het werkveld.

  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers laat zien hoe tevreden studenten zijn met deze opleiding, wat je kans op werk is en hoeveel studenten het afgelopen schooljaar zijn geslaagd. 

    Bekijk de informatie hier