Vi tar farväl av Edith Fernandes

Date

Vandaag nemen we afscheid van Edith Fernandes, een bijzondere collega die een enorme bijdrage heeft geleverd aan het onderwijs. Gedurende haar carrière heeft Edith altijd geloofd in onderwijs waar eigenaarschap (willen leren) voorop staat.

Zij gelooft dat ieder individu een waardevolle bijdragen kan leveren aan “de wereld een stukje mooier maken”. Haar werk kenmerkt zich door het motto: "Doe ruimte", waarbij persoonlijke groei in relatie staat met het goede doen voor de ander en de wereld. Edith is ervan overtuigd dat ieder mens mooi is en talenten heeft. Zij gaat daarbij uit van wat er wel is en ontwikkelt daarop door. Gedurende haar carrière werkte ze jarenlang met het model van The Whole School Approach met Design Thinking als aanpak. Dat hielp haar bij het ontwikkelen en implementeren van innovatieve ideeën en oplossingen voor het onderwijs en daarbuiten.

Edith begon haar indrukwekkende carrière met vier jaar gedetacheerd werk vanuit de SLO (Instituut voor Leerplanontwikkeling) voor de CKS-werkgroep. In deze periode hield ze zich bezig met de implementatie van een competentiegerichte kwalificatiestructuur op verschillende locaties onder de naam "MBO Groen".

Vanaf 2013 tot en met 2018 leidde Edith samen met Frank Berends Stichting Jef. Deze door Edith en Frank opgerichte stichting, gevestigd in Wilhelminaoord, was een centrum voor loopbaancoaching waar mensen met een bijstandsuitkering geholpen en begeleid werden naar hun plekje in het leven en op de arbeidsmarkt. Dankzij haar uitgebreide netwerk in het onderwijs wist Edith vele mensen aan waardevol werk te helpen.

Tussendoor begon Edith in 2015 aan haar rol als verbinder, tegelijkertijd met Jans, die als directeur aantrad. Samen ontdekten ze dat de missie van de organisatie niet duidelijk zichtbaar was in de praktijk. Edith ontwikkelde een strategie om daar verandering in aan te brengen. Het leidende principe was die van congruentie: je doet wat je zegt en je zegt wat je doet. De missie op de muur is waardevol als je deze ook terugziet in de klas, vindt Edith. De focus lag daarbij op wat er in de regio gebeurt. Buiten is ons onderwijs is een van de uitspraken die haar hielp om focus te houden, daarbij geïnspireerd door het principe van ‘Ikigai’.

In totaal heeft Edith 20 jaar bij de SLO doorgebracht, waarin ze door het hele land heeft gewerkt en talloze initiatieven heeft ondersteund en geleid. Haar passie en toewijding hebben een blijvende indruk achtergelaten op zowel collega's als studenten.

Och nu är det dags för ett nytt äventyr…
Edith vertrekt naar Zweden om het eerste principe van ‘Ikigai’ na te streven: de dingen doen die je vreugde brengen en je het gevoel geven dat je leeft. Voor Edith zijn dit de ‘ruimte’ van de natuur en nieuwe dingen.

We zullen haar missen, maar zijn dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan. Edith, bedankt voor je inspiratie, je inzet en je hart voor het onderwijs. We wensen je alle geluk in je nieuwe hoofdstuk in Zweden.